HVA ER REKONSTRUKSJON

 

Målet med rekonstruksjonsarbeidet er å sette sammen en bunad som i størst mulig grad kan gi et bilde av draktskikken i et område innenfor en tidsperiode.


Foto: Akerhusmuseet

Foto: Akerhusmuseet



Dette er klær som er gått ut av bruk for så lenge siden at ingen lenger husker hvordan de ble brukt eller hvordan klærne var satt sammen.  For å kunne rekonstruere en draktskikk må man ha funnet flere like plagg som representerer dette området, man må også søke i kildemateriale som historisk litteratur og kunst for å danne seg et bilde av draktskikken.


Foto: Akerhususeet

Foto: Akerhususeet


Disse klærne kan gjenspeile en folkedrakttradisjon eller de gjenspeiler motebildet fra dette området i en bestemt periode.

 Motepåvirkningen var avhengig av områdets kontakt med verden utenfor.  Man kan tenke seg at kystbyene og gjennomfartsårer har hatt stor påvirkning av moten, og hadde tilgang til importerte stoffkvaliteter som vi ser er benyttet i de bevarte klærne.

Adelstanden var de som ledet moten an. 



Tidlig 1800 talls mote, Hvor empiren trer inn i motebildet. 

 

Vi arbeider med klær som ble brukt av den jevne mann, eller bondestanden.

Disse klærne har enklere uttrykk og er laget av enklere stoffer, selv om man her også finner dyre importerte stoffer. I dette materialet finner vi de rike skattene som viser at våre forgjengere kunne kombinere godt håndverk og kreativitet, og som med enkle midler kunne lage de flotteste antrekk.


Rekonstruert herrebunad fra Sogn.

Rekonstruert herrebunad fra Sogn.


Joachim Frichs draktakvareller

Joachim Frichs draktakvareller


De rekonstruerte bunadene utvikler seg.  Nye elementer kan dukke opp etter hvert som vi får tilgang på ny kunnskap. 

Vi er bevisste på at vi skal arbeide så nært opp til det historisk riktige som mulig. Vi forsøker derfor å gi våre kunder best mulig råd i forhold til påkledning og tilbehør som vi til enhver tid har kunnskap om.

 

Instituttet for bunad og folkedrakt på Fagernes arbeider med innsamling og registrering av gamle plagg og gir råd i spørsmål om gamle draktplagg og bunader.

 

Akvareller

Gamle foto

Samtidskildringer

Foto av gamle klær